• Úvod
  • Odborné články
  • Snadná detekce nežádoucích částí v potravinách od společnosti Schoeller Allibert

Snadná detekce nežádoucích částí v potravinách od společnosti Schoeller Allibert

Snadná detekce nežádoucích částí v potravinách od společnosti Schoeller Allibert

V potravinářském průmyslu je běžné, že při řezání, mletí či míchání výrobků a přísad, dochází k uvolnění drobných částí kovu z nožů a řezacích strojů nebo také plastových částic z kontejnerů. Takové úlomky v potravinách mohou výrobcům leckdy zamotat hlavu. Reklamace zákazníků, či dokonce způsobení jejich zdravotní újmy jsou vždy velmi nepříjemné, nákladné a navíc mají negativní vliv na image značky.

Běžně se stává, že kvůli nálezu úlomků plastů v potravinách musejí být výrobky staženy z obchodů, což je pro výrobce doslova noční můrou. Existence takových nejedlých částic v potravinách je proto krajně nežádoucí. Z hlediska bezpečnosti je potřeba zajistit, aby byly nežádoucí části v potravinářských produktech zjištěny již během výrobního procesu, což je mnohdy velký problém. 

Schoeller Allibert 
  

Rozpoznání kovových úlomků je díky instalaci již běžných detektorů poměrně snadné, ale jak je to s těmi plastovými? Existuje vůbec nějaká možnost, jak detekovat sebemenší plastový úlomek v již zabaleném výrobku?

Tuto otázku si položili vývojáři z firmy Schoeller Allibert a po sériích pokusů navrhli funkční a efektivní řešení. Přichází na trh s plastovými přepravkami a kontejnery z detekovatelných HDPE a PP materiálů, které mohou plně zaručit odhalení i velmi malých plastových třísek či částic v jakékoliv potravinové směsi.

Spletitá cesta k inovacím

Prvním krokem ke snadné vizuální kontrole bylo použití plastů modré barvy, ovšem ty se mohou v případě mísení se zpracovanými potravinami stát prakticky neviditelnými.

V Schoeller Allibert navrhli také inovativní řešení s UV materiálem, jenže to je pro případ kontroly již zabalených potravin nedostačující. Protože HDPE nebo PP materiál mají hustotu příliš podobnou vodě, může být velmi těžko detekován rentgenem. Optimálního řešení bylo nakonec dosaženo prostřednictvím přidání příměsí kovů do plastového materiálu. Takto upravené přepravky byly následně podrobeny důkladným testům přímo v provozech.

Pro detekční testy byly použity hotové zabalené potraviny, což je zásadním atributem, protože obsah vody a obal ovlivňují detekci.

Jak to všechno funguje

Požadované procento příměsi je počítáno podle velikosti částic, které je potřeba detekovat. Přísady jsou vhodné pro kontakt s potravinami a navíc neovlivňují mechanické vlastnosti přepravky, palety nebo pevných paletových kontejnerů.

Detekce může být provedena pomocí většiny stávajících detektorů kovů, které již v potravinářském průmyslu běžně existují, tudíž není potřeba žádné další investice do vybavení. Implementace takovýchto obalových řešení je rychlá a snadná, čímž je maximalizována efektivita.

Schoeller Allibert 
  

Eliminujte riziko s Schoeller Allibert 

Navržené řešení detekce plastových úlomků v potravinách během testování vyzkoušelo již několik výrobců trvanlivého pečiva a hotových jídel, prodávaných v plastových nádobách. Po sériích úspěšných testů byl takto upravený plastový materiál zařazen do nabídky plastových přepravek a kontejnerů  různých tvarů, velikostí a barev. S výběrem konkrétního řešení, analýzou nákladů a návratnosti investic Vám v Schoeller Allibert rádi poradí.

Společnost Schoeller Allibert je výrobcem plastových obalů s více než padesátiletou tradicí. Soustředí se na inovace, podporu logistických procesů klientů a poskytování řešení snižujících ekologický dopad. Více informací se dozvíte prostřednictvím webových stránek Schoeller Allibert, případně na emailové adrese info.czechrepublic@schoellerallibert.com nebo telefonním čísle +420 596 790 010.

  • autor:
  • Schoeller Allibert Czech Republic s.r.o.


Mohlo by vás také zajímat



 

Archiv článků

Nejbližší výstavy a semináře